Mąka bezglutenowa: gryczana, ryżowa, sojowa - sklep online
Gliadyna i glutenina to kompleks białkowy znany pod nazwą gluten, który występuje w ziarnach m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia. To właśnie gluten wpływa na elastyczność i lepkość struktury przygotowywanych ciast. Niestety jego obecność dla wielu osób stanowi zagrożenie zdrowotne. W przypadku celiakii i alergii na gluten jedynym sposobem jest jego wyeliminowanie. Również niektóre osoby zupełnie zdrowe mogą mieć problemy w przypadku kontaktu z glutenem. Problemy ze snem, zmęczenie, a nawet otyłość to mogą być oznaki wpływu tego białka. A więc warto przemyśleć wprowadzenie do diety produktów bezglutenowych, zwłaszcza mąki, która jest składnikiem wielu pysznych ciast i smakowitych potraw.
Gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, ale surowców, w których go nie ma, jest równie dużo. Należą do nich między innymi właśnie mąki bezglutenowe, w tym: gryczane, ryżowe, sojowe, kukurydziane, amarantusowe, a wszystkie doskonale nadające się do wypieku chleba, ciast i smażenia placków lub naleśników, wprowadzając do nich swój specyficzny zapach i smak oraz niezwykle cenne i różnorodne wartości odżywcze, a także właściwości zdrowotne.
Przykładowe mąki bezglutenowe
Pozyskiwaną ze zmielonych ziaren ryżu białego i brązowego mąkę ryżową charakteryzuje delikatny smak i zapach, przy czym brązowa jest bogatsza w składniki odżywcze z uwagi na utracone składniki w przypadku białej podczas procesu czyszczenia. Bezglutenowa mąka gryczana o szarobrązowej barwie otrzymywana jest z ziaren gryki. Jest niskokaloryczna, działa przeciwutleniająco, jest bogata w wiele witamin, foliany i polifenole, w tym rutynę.
Mąki bezglutenowe w sklepie online OWOCOWY ŚWIAT
Proponowane mąki bezglutenowe, choć różnią się od siebie rodzajem surowca, mają jednak jeden cel – pozwolić osobom chorym na celiakię, o skłonnościach alergicznych oraz odczuwających negatywne skutki stosowania glutenu, pomimo że są zdrowe, normalnie funkcjonować korzystając w swojej diecie z tradycyjnie wykonanych produktów mącznych.