Olej kokosowy Szczecin BIO
Pozyskiwany z miąższu kokosa olej kokosowy to jeszcze do niedawna bohater wielu sporów o jego właściwości, by dzisiaj cieszyć coraz szerszą rzeszę klientów różnorodnym zastosowaniem i wyjątkowymi zaletami. Coraz częściej stosujemy go zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. Jak powstaje olej kokosowy bio? Inaczej tłuszcz kokosowy, który powstaje poprzez tłoczenie na zimno kopry (twardy miąższ orzechów palmy kokosowej uprawianej ekologicznie) i jest najwyższej jakości olejem ze wspaniałym smakiem i zapachem kokosa. W przypadku, gdy występuje rafinacja, olej kokosowy jest nie tylko bez zapachu, ale także nie wpływa na smak potraw.
To, co dotychczas kłuło w oczy specjalistom to obecność w oleju kokosowym tłuszczów nasyconych, których jest aż 92%, ale dzisiaj już wiadomo, że mają inną strukturę, a więc i właściwości w porównaniu np. do smalcu. Nie ma też co ukrywać, że olej kokosowy bio jest kaloryczny i jego stosowanie podobnie jak innych tłuszczy powinno być dozowane. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że jest on szybko przetwarzany na energię, co z kolei znacznie ogranicza jego odkładanie w organizmie.
Olej kokosowy bio w kuchni
Wykorzystywanie oleju kokosowego bio w kuchni nie odbywa się bez przyczyny, ponieważ znakomicie zastępuje oleje dotychczas stosowane: nie ma potrzeby korzystania z dużych ilości, szybko się rozpuszcza już w temperaturze 25°C, nadają potrawom przyjemny kokosowy smak i aromat lub jeśli jest rafinowany, pozostawiają je bez zmian. Dla pozytywnych działań zdrowotnych wystarczające już są dwie łyżeczki oleju kokosowego bio dziennie.
Olej kokosowy bio – naturalny kosmetyk
Zarówno dostępne w stacjonarnych sklepach OWOCOWY ŚWIAT na terenie Szczecina, jak i sklepie online oleje kokosowe bio nie tylko spełniają oczekiwania w kuchennych zastosowaniach, ale również jako naturalne kosmetyki, które intensywnie nawilżają i odżywiają skórę, doskonale działają na zniszczone i słabe włosy oraz są świetnym sposobem na wybielanie zębów.