Masła orzechowe BIO, tahini - sklep online
W zasadzie masła orzechowe to produkty kuchni amerykańskiej i holenderskiej, które już na dobre zagościły w naszej rodzimej diecie. Dzięki wykorzystaniu do ich produkcji orzechów ziemnych i makadamia mogą zaoferować konsumentowi wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Przy czym te ostatnie odznaczają się delikatnym, maślanym smakiem. Równie doskonałe właściwości zdrowotne mają masła sezamowe tahini, które z kolei są częstym składnikiem kuchni orientalnej. Z uwagi na dużą zawartość żelaza trójwartościowego oraz magnezu szczególnie są polecane wegetarianom, oraz kobietom w ciąży.
Najczęściej masło orzechowe bio produkowane jest z orzeszków ziemnych oraz makadamia. Ich przygotowanie polega na prażeniu w ponad dwustustopniowej temperaturze do momentu uzyskania lekko brązowej barwy. Natomiast tahini również przygotowywane jest poprzez prażenie ziaren sezamu, następnie ich ugniatanie, bądź mielenie do czasu uzyskania oleistej konsystencji. Zarówno orzechy ziemne, makadamia, jak i sezam wchodzące w skład produktów BIO pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych.
Masło orzechowe bio, tahini – właściwości
Zasadniczo masło orzechowe bio poprzez zawarte w nim kwasy oleinowe obniża poziom cholesterolu we krwi, co w rezultacie zapobiega powstawaniu miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Jest też bogatym źródłem białka roślinnego, potasu, magnezu, witaminy E i błonnika. Szczególnie polecany dla wegetarian, choć powinien je mieć w swojej diecie każdy, zwłaszcza że masło orzechowe bio uważane jest za naturalne paliwo dla mózgu. Tahini ma podobne właściwości, z tym że obecna w maśle lub paście miedź jest m.in. ważnym elementem dla przeciwutleniającego działania enzymów.
Sklep online OWOCOWY ŚWIAT
Dostępne produkty, takie jak masło orzechowe bio oraz tahini można zakupić nie tylko online w sklepie internetowym, ale także w stacjonarnych sklepach OWOCOWY ŚWIAT na terenie Szczecina. Na konsumentów zdrowej żywności czeka szeroka różnorodność masła, kremów, past i musów orzechowych bio oraz tahini.