Twoje zakupy

Wartość zamówienia: 0 PLN

więcej

Mąka orkiszowa - sklep online

Jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie – orkisz – zaliczany przez jednych do podgatunku pszenicy, a przez innych jako odrębny jej gatunek jest zbożem glutenowym, które ze względu na wymagania z powodzeniem jest uprawiana w rolnictwie ekologicznym. Duża konkurencyjność w stosunku do typowych chwastów zbożowych, niskie wymagania i możliwość dostosowania się do różnorodnych warunków, dość wysoka odporność na choroby zbożowe oraz brak potrzeby zaprawiania to cechy, które orkisz do tego predysponują. A więc mamy do czynienia ze zbożem, z którego mąka poprzez różne wyroby kuchenne z powodzeniem może królować na naszych stołach.

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA TYP 2000 BIO 1kg

Cena: 11.99 PLN

MĄKA ORKISZOWA TYP 700 BIO 1 kg

Cena: 11.99 PLN

MĄKA ORKISZOWA RAZOWA TYP 2000 BIO 500g

Cena: 6.59 PLN

Dlaczego mąka orkiszowa jest lepsza od pszennej? Wiąże się to z tym, że orkisz w porównaniu do pszenicy ma m.in. mocniejszą łuskę, co sprawia, że jest bardziej odporny na choroby, a więc nie wymaga modyfikacji i stosowania chemicznych środków ochrony roślin oraz zawiera więcej białka, które nierzadko ma aż o 40% wyższą zawartość lizyny, leucyny, izoleucyny i treoniny, czyli aminokwasów. Ponadto charakteryzuje się mniejszą zawartością węglowodanów i dużą kwasu krzemowego, różnorodnych witamin, fitosteroli oraz glutenem, który dla niektórych osób z niską tolerancją może być akceptowalny. A przy tym wyroby z mąki orkiszowej są smaczniejsze.

Mąka orkiszowa – komu jest zalecana?

Oczywiście wszystkim, którym jej ekologiczny charakter pasuje, ale przede wszystkim osobom, których organizm z różnych przyczyn jest wyczerpany, a więc w celu wzmocnienia wydolności. Poza tym, dzięki możliwości stabilizowania poziomu cukru we krwi doskonale nadaje się dla diabetyków. Poprawia również apetyt, co w przypadku dzieci i młodzieży ma ogromne znaczenie.

Do czego używamy mąki orkiszowej?

Dostępna w stacjonarnych sklepach OWOCOWY ŚWIAT na terenie Szczecina i w sklepie online mąka orkiszowa z uwagi na podobną strukturę do pszennej doskonale nadaje się do wszelkich wypieków, w tym chleba i ciast oraz makaronów, naleśników i pierogów.