Twoje zakupy

Wartość zamówienia: 0 PLN

więcej

Tapioka BIO i inne skrobie

Maniok – roślina o bulwiastych i dużych korzeniach jest dostawcą niezwykle ważnego dla naszego zdrowia i smakowych doznań produktu skrobiowego, czyli tapioki. Co prawda w manioku występuje toksyna, ale w procesie obróbki cieplnej jest ona usuwana. Następnie bulwy mieli się do czasu uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowane ciasto umieszcza się w specjalnej tubie i wyciska z masy wilgoć. To właśnie powstały płyn jest najważniejszy, ponieważ zawiera potrzebne do produkcji tapioki skrobie. Po odparowaniu wody uzyskuje się białą mąkę wyglądem i konsystencją przypominającą puder.

MĄKA (SKROBIA) ZIEMNIACZANA BIO 500 g

Cena: 8.39 PLN

KUZU BIO 100 g

Cena: 19.99 PLN

SKROBIA KUKURYDZIANA BIO 200g

Zapytaj o produkt

Wytwarzana z manioku uprawianego ekologicznie tapioka bio to w zasadzie produkt złożony w 90% z węglowodanów, które są łatwo strawne przez nasz organizm. Brak w tapioce bio cholesteroli z pewnością jest dużym atutem tego produktu. Ponadto jest bezglutenowa, co sprawia, że osoby z alergią na gluten i nie tylko mogą cieszyć się tworzonymi specjałami z jej udziałem.

Tapioka bio – zastosowanie

Najszersze zastosowanie tapioka bio znajduje w kuchni, gdzie może być użyta do szerokiego spektrum potraw, zwłaszcza że swoim neutralnym smakiem nie wprowadza żadnych zmian. Tapioka przede wszystkim służy jako dodatek zagęszczający do różnorodnych sosów, zup, polew, kisieli i innych podobnych potraw. Doskonale nadaje się również do wypieku chleba, ciast, różnorodnych ciasteczek, placków i pierogów. Świetnie sprawdza się w postaci kuleczek jako jeden ze składników efektownych deserów. No właśnie, puder tapioki bio pozwala na jej swobodne formowanie w przeróżne kształty: wspomniane kuleczki (duże perełki), pałeczki, paseczki i płatki.

Oferta tapioki bio

Dostępna w szczecińskich sklepach stacjonarnych OWOCOWY ŚWIAT i sklepie online tapioka bio przeznaczona jest dla osób, które nie mogą spożywać produktów zbożowych, a więc z problemami układu pokarmowego oraz osób funkcjonujących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Oczywiście również dla wszystkich, którym tapioka po prostu odpowiada.