Czekolady BIO
Produkt naturalny, a takim z pewnością jest czekolada BIO, wykonany jest ze zmielonych ziaren kakaowca pochodzących z ekologicznych upraw. Co to oznacza? Przede wszystkim brak stosowania nawozów pochodzenia sztucznego oraz chemicznych środków ochrony roślin. Dopuszczalne na niewielkich areałach (wymóg ekouprawy) jest tylko wykorzystywanie nawozów naturalnych, użyźnianie mieszankami bakteryjnymi, spulchnianie i płytkie oranie. Niezwykle istotnym aspektem, tym razem społecznym, jest wiedza, że surowce składające się na czekoladę BIO pochodzą z plantacji przestrzegających zasad sprawiedliwego handlu Fair Trade.
Kakaowiec w naturalnych warunkach rośnie w cieniu innych drzew, ponieważ tylko takie warunki zapewniają mu prawidłową egzystencję i wyborny smak kakao. Wielkoobszarowe plantacje, skąd pochodzi konwencjonalny produkt, pozbawione są optymalnych warunków i siłą rzeczy dla utrzymania kakaowców stosuje się ogromne ilości sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. A do tego słabo opłacani i wykorzystywani nadmiernie pracownicy dopełniają obraz tanich czekolad.
Warto wiedzieć
Uprawy ekologiczne, opatrzone odpowiednimi certyfikatami znajdują się zazwyczaj na terenie dżungli i są to raczej niewielkie plantacje. Pozyskiwane przez należycie opłacanych pracowników ziarna pozwalają uzyskać kakao o wyjątkowym smaku. Proces produkcji ekologicznego kakao jest stale nadzorowany przez jednostki certyfikujące, co pozwala mieć pewność, że nasza oferta składa się z naprawdę pysznych i zdrowych czekolad BIO.
Jak powstaje czekolada BIO?
Zebrane owoce kakaowca poddawane są fermentacji, a po kilku dniach oczyszcza je się z nasion, które z kolei są osuszane, prażone i odtłuszczane. Tak przygotowane nasiona mieli się na proszek kakaowy i to właśnie on jest stosowany podczas produkcji czekolady BIO. Jest ona dostępna w kolorze białym i czarnym wraz z dodatkami również pochodzącymi z upraw ekologicznych. Oferta obejmuje czekolady białe, mleczne i gorzkie z orzechami, chrupiącym ryżem, kawałkami kakao lub bez dodatków.