ANANAS szt.
KRAJ POCHODZENIA: AMERYKA POŁUDNIOWA
Soczysty i bardzo słodki.
Ogólnie wiadomo, że Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, ale kto wie, że odkrył on także (dla Europejczyków) ananasa. Stało się to w 1493 roku na wyspie Gwadelupa, gdzie ananas rósł dziko nad rzekami oraz był hodowany przez tubylców. Z czasem Portugalczycy przenieśli uprawę ananasa do Indii, Afryki Południowej, na Jawę i Filipiny, a już w XVII w. ananas był hodowany we wszystkich tropikalnych krajach. Jest wiele odmian ananasów, począwszy od malutkich (wielkości pięści dziecka), a skończywszy na okazach cztero kilogramowych. Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Przed spożyciem ananasa należy wykręcić mu czubek. Owoc ten kraje się w poprzek na krążki, które po obraniu ze skórki można już spożywać lub przetwarzać dalej. Nie należy spożywać ananasa wygryzając go ze skóry - ponieważ jest to owoc często spryskiwany (więc po co mamy zlizywać te chemikalia), a skóra ananasa może poranić dziąsła. Co i w jakich ilościach jest w ananasie? Czyli wartości odżywcze ananasa. Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram ananasa): Woda: 85 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13 g. KJ = 230 Witaminy (mg/100 gram ananasa): B1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: -. Karoten: 0,01 mg Minerały (mg/100 gram ananasa): Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń 16,0. Fosfor: 9,0 Żelazo: 0,4. Jod: -