AVOCADO szt.
KRAJ POCHODZENIA: IZRAEL
Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Awokado jest źródłem kwasu oleinowego - jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że u pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu, spożywających regularnie posiłki z awokado wystąpiła wyraźna poprawa stanu zdrowia, już po tygodniu poziom cholesteroli zmniejszył się. 2. Chroni przed udarem Owoc ten w swoim składzie zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Jego prawidłowa podaż w diecie pomaga ustrzec się przed chorobami krążenia, takimi jak nadciśnienie tętnicze, choroby serca lub udar mózgu. Awokado może poszczycić się również nie małą podażą kwasu foliowego, który pełni wiele znaczących dla naszego organizmu funkcji. Dowiedziono, że osoby, których dieta bogata jest w kwas foliowy obarczone są mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia i udaru mózgu niż osoby, które mają niedobór tej witaminy. 3. Korzystnie wpływa na wzrok Awokado ma więcej luteiny, niż jakikolwiek inny owoc powszechnie spożywany. Luteina chroni przed częstymi chorobami oczu - zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. 4. Działa antynowotworowo Wykazano, że awokado, może zapobiec nowotworom jamy ustnej, piersi i prostaty. Przeciwnowotworowe działanie owoc ten zawdzięcza wspomnianemu wcześniej kwasowi oleinowemu oraz karotenoidom. W badaniu opublikowanym w "Journal of Nutritional Biochemistry” udowodniono, że wyciąg z awokado chroni przez wystąpieniem raka prostaty. Awokado jest dobrym źródłem witaminy E, która jest silnym antyutleniaczem, który chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe w błonach komórkowych przed atakiem wolnych rodników. Wolne rodniki są związane z początkami raka i chorobami serca. Awokado okazuje się bardzo wartościowym owocem, dlatego nie bójmy się jego dość wysokiej kaloryczności. Jeżeli „z umiarem” będziemy korzystać z jego właściwości wyjdzie nam to tylko na zdrowie. Żródło:www.vitalia.pl